sreda, 16. maj 2012

Balvanske počitnice - maj 2012Minile so dolgo pričakovane prvomajske počitnice, saj so za večino plezalcev prazniki odlični premor med zimo in poletjem. Verjetno so počitnice za večino ljudi, če je le možno izkoristiti proste dneve in se odpraviti kam na lepše. Veliki del plezalne elite se ponavadi odpravi v Arco, Paklenico, Dolomite, manjšina pa v Val di Mello še manj pa v sosednje doline.


Najin trip se je začel po končani tekmi na Dunaju, ki je bila 27. in 28. aprila, nato pa sva se direktivo odpeljala v Magic Wood. V igličastem gozdičku se skrivajo prelepi fini-granitni balvančki, kjer sva plezala cele tri urice, potem pa nama navdušenje zaustavi dež. Zato se najina pot nadaljuje proti Mellu, ki je približno tri ure oddaljen iz Magica.


Obljubljena dežela sonca, tišine, žlobodranje slapov in rek nas je tokrat sprejela z ogormno količino dežja. Sonce nam je prizanesel le en dan in pol brez kapljice na nebu. Kljub mračnemu in turobnemu vremenu se nismo vdali. Za popestritev dolgih dni pa so nas razveselili ˝primorski angelčki˝ z domačim vinom.

Kot sem že napisala v prejšnjem članku o slavnem Mellobloccu se je letos kljub slabemu vremenu udeležilo veliko svetovno znanih plezalcev in mnogo rekereativcev. Vzdušje na srečanju je bilo prav super. Poleg plezanja na vsakem koraku, pa je bilo zelo dobro poskrbljeno za prevoze z shutlom po dolini, organizirana multimedijska predavanja slavnih plezalcev kot je Adam Ondra, večerne zabave z life bandi in afterpartyji v baru Kundaluna z odlično dance muziko, itd. Najljubše opravilo za ženske pa so bili štanti s cunami, med mojimi najljubšimi me monvic.it vsako leto prevzame, da kaj kupim, saj je vsaka majčka ali hlače unikat, zato menim da je to za punce idelen nakup.Po končani preireditvi na mastru se najina pot slučajno preseli v sosednjo dolino Val Chiavenna. Cesta skozi dolino pelje proti Passo Spluga (meja s Švico), ta pa nprej v Magic Wood,...
Dolina Chiavenna..... Obrestovalo se je počakati na konec deževnega obdobja za cel teden sonca in uživanja v prelepi plezariji raznovrstnih balvanov po dolini. V dolini se nahaja kar nekaj sektorjev z visokimi pa tudi manjšimi balvani, nekaj sva tudi našla za plezanje na štrik. Obstaja tudi verjetnost za plezališča. Prvi stop po priporočilu urednika vodnička Versante Sud je bil v San Cassiano,  kjer sva naletela na granitni peščenjak. Super plezarija v gozdičku skriva na kupe balvanov, tako da za nekaj dni bi imeli kar nekaj za počet.
Naslednji dan sva na en uč pogledala prelepe visoke balvane v San Giacommo Fillipo. Zaradi sončne lege tega sektorja sva se odpeljala proti Cimagandi, kjer sva lahko brez problema plezala tudi na sončku, saj je ambient izpostavljen vetru.Cimaganda je zelo popularen boulder spot, saj ima več kot 346 problemov in še več potenciala. V Cimagandi sva naletela na ogromno melišče velikih blokov, kjer sva tudi en dan plezala, kar se nama je zdelo primerno in zabavno. Če pa si prelen za lezt, pa se lahko kopaš v ne preveč hladni reki.


2 km naprej po dolini od Cimagande se nahaja sektor Prestone. Boulderji so posajeni v alpsko zelenico, obkrožani s svizci in kozami. Plezanje v Prestone sektorju je pravi užitek po srednje velikih do zelo visokih balvanih, ki ponujajo predvsem platkasto plezarijo po dokaj ostrih grifih. Granit tukaj pa je bil kar grob, verjento zaradi višine, 1000 n.m.v. V tej dolini sva bila prvič in ne zadnjič, zelo je lepo, predvsem pa naju je presenetil prijeten granit v San Casiannu. Za plezanje tam je bilo ta čas malce prevroče. Višje po dolini pa je bilo zelo prijetno, predvsem pa razgled po dolini in plezanje v osrčju alp zelo sprošča kljub napenjanju po balvanih. Hladna voda pa poskrbi za utrujene prste in mogoče kaj drugega...
LOGISTIKA
Ljubljana - Val Chiavenna: 532 km
Ljubljana – Val di Mello: 560 km
Primeren čas za plezanja: če vprašaš zveste boulderaše, je po njihovo pozimi. Za nas amaterje spomladi in jeseni, za tečajnike pa poleti.
http://www.versantesud.it/italiano/dettaglio.asp?id=294 – vodniček s plezališči in multipitchi.
Nastanitev: v Val di Mellu so kampi, tu v Chavenni pa brez problema spiš na parkingih, ki niso ravno ob glavni cesti.
Trgovine: Eurospin in Lidl z italijansko dobro hrano in cenovno ugodno se nahajata na začetku doline, ko zaviješ na regionalno cesto proti Sondriju. Približno 30km pred Mello in Chiavenno.
Voda: povsod so vodnjaki, reka je tudi vedno zravn za kopanje.
Druge aktivnosti: kolesarjenje, treking, alpinizem, smučanje,..
Picerija: Fiorelli v Mellu.
Kafeterija in zabava:  Monika bar, Kunadaluna pub za večerne zabave.

  
Boulders for breakfast
 Lp, anja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar