nedelja, 8. julij 2012

Poletna Tirolska


Koroško in Maltatal ste morda že obiskali, zahod Avstrije pa za popotne plezalce pogosto ostaja neodkrit. In vendar je vreden obiska, saj je Tirolska polna skritih kotičkov. Dve tretjini avstrijske pokrajine zaznamujejo Vzhodne alpe, zato je neomejeno možnosti za plezanje, pohajanja po gorskem svetu, kolesarjanju in za vse željne razverdirala in počitka na edinstvenih krajih.Lega, pokrajina in športi….. Površina Tirolske je 12.647 km², celotne populacije je 710,000. Tirolska leži v zahodni Avstriji, ki se začne pri Salzburgu, na severu jo meji Nemčija, na jugu Italija na zahodu pa Švica. Najvišji vrh je Grosglockner – 3797 n.m.v., ki je tudi najvišji vrh Avstrije. Središče Tirolske je mesto Innsbruck, ki je znano po Univerzah, kulturnih dediščinah, umetnosti in medicini. Tirolska je med zelo priljubljenimi ski resorti, pohodništvu, turno smučarskih turah, kolesarjenju, alpinizmu in športnemu plezanju. Ker se bom omejila na plezanje, lahko povem, da vsi najboljši športni plezalci Avstrije izvirajo iz Tirolske. Poleg avstrijskih reprezentantov, tam živijo tudi drugi svetovno znani plezalci, ki skupaj trenirajo v Innsbrucku, Ötztalu in Imstu.Plezanje..... Na Tirolsko se vsako leto rada vračava, saj je bližja in lepša kot Francija. Bom šla kar po vrsti in na kratko podala opis plezališč.
Sparchen: plezališče se nahaja malce naprej od Salzburga, najbližje mesto je Kufstein. Plezanje sredi belega dne je prevroče (poleti), raje priporočam pozno popoldne. Smeri so dokaj zlizane, verjetno zaradi starosti plezališča. Težavnost se prične od 6a dalje.
Zillertal: po dolini so strmi hribi zanimivi tudi pozimi za plezanje dolgih slapov in grap. Tip skale je granit. Tukaj je možno plezati čisto vse: multipitch na frende, kratke športne smeri, bouldering. Midva sva tam plezala poleti, aprila in septembra. Opozorilo: kmetje so kar tečni in ne marajo plezalcev, zato bodite previdni na določenih mestih glede plezanja in parkiranja.
Okoli Innsbrucka, veliko sektorjev: apnečaste stene se nahajajo na desni strani avtoceste, v smeri proti Švici. Dokaj dobra plezarija vseh težavnosti. Plezališča so obrnjena na severno stran, zato je primerno za poleti. V primeru dežja pa imaš najbližji plezalni center Tivoli, ob obvoznici, v rangu 50 km pa še 3 večje plezalne centre. Tako za navijat rók  na plastiki ne zmanjka.


 
Plezalni center Tivoli Za deževne dni

       Otztal: moja najljubša destinacija na Tirolskem je dolina Ötztal, saj sva bila po prvem zimskem obisku prepričana, da je tu super za plezat. Pozimi pa te čudoviti dolgi slapovi ravno prav ogrejejo za šutanje na njihovih stencah zvečer. V dolini je 16 plezališč z zelo kvalitetnimi smermi, nekaj malega je tudi za boulderaše ob reki in seveda je poskrbljeno tudij za alpiniste s 500 metrskimi stenami. Plezališča so obrnjena na vse strani neba, zato se da plezati cele dneve. Večino plezališč je primerno predvsem za začetnike. Urejenost narave v Avstriji pa je na prvem mestu, saj so v plezališčih table z opisom smeri, vodnjaki s pitno vodo, wc-ji, koši in klopce, tako da je primerno za piknike in mlade družine.

Balvani v Tumpnu
Izlet za rest day
Pozimi
Slapovi
Engelswand
Tudi krave se včasih navežejo na štrik
V Neandertalu (originalno ime je Niederthai) je možno plezati poleti  in pozimi
Preganjanje dolgčasa


Balvani ob cesti
Neandertal
Längenfeld
adidas rockstars 2011 in area 47
Poleg plezanja v Ötztalu športnih aktivnosti ne zmanjka. Počitnice pa si lahko popestrite v adrenalinskem parku Area 47, kjer lahko plezate na umetni steni, se kopate in skačete s smučmi na visoki skakalnici, hodite in se preizkusite na visoki prepadni potki,… več na : http://www.area47.at/
Za več informacij o plezanju v Ötztalu in drugih aktivnostih lahko najdete na spletni povezavi: http://www.oetztal.com/main/EN/SO/aktivitaeten/klettern/index.html

Chinesische Mauer: Strme, gladke, dolge in težke smeri, drugače pa je lepa pokrajina za počitnikovanje. Tip skale je apnenec. Stena je obrnjena na sever.
 

Dolomitenhutte in Falkenstein: V bližini Grosklocknerja in Treh Cin se nahajata prelepi gorski plezališči Dolomitenhutte, ki je podoben Bohinjski Beli in Falkestein. Plezanje v Flkesteinu je nekaj vmes med apnencem in granitom, priporočam, vendar v zgornjem sektorju vam priporočam nositi čelado.

Dolomitenhutte
Dolomitenhutte

Falkenstein
Falkenstein

 Imst: Razkropljeno plezališče s 300 smermi. Hrapav apnenec ponuja precej tehnično in alpinistično plezarijo, senco pa ti delajo gorski borovci.

Fensi zajtrk nekje v Avstriji


LOGISTIKA:
Oddaljenost iz Ljubljane :
     LJ - Ötztal: 660km
     LJ - Sparchen, Wasserfall stroški: a.vinjeta 8€+ karavanke tunel 6,5€ + tunel v avstriji 10€, 390km
     LJ - Dolomitenhutte, Falkestein: lahko greste čez karavanke tunel 6,5€+ostalo po hitri cesti št.100, 0€, 220 km.
     LJ – Dolomitenhutte: izletniška pot vodi čez jug: Gorica - Udine 7€+ Plocken pass 0€+ hitra cesta št.100, približno 200km.
Kdaj : slapovi pozimi, plezališča od pomladi do jeseni.
Voda: povsod so vodnjaki z gorsko vodo. Tuširanje v rekah, jezero Piburg See v Ötztalu. Toplice Aqua Dome v Längefeldu, dolina Ötztal .
Hrana : midva sva raje kuhala sama. Če pa naletite na kako veselico, pa so piščanci zelo okusni. Njihove specialitete so sladkovodne ribe, začinjena slanina, gorski sir.
Trgovine : Špar, Mediamarket in Ikea so v Innsbrucku. Hoferji in Špari pa so povsod.
Nastanitev: campov v Innsbrucku, Ötztalu je veliko, apartmaji so kar ugodni.
Druge aktivnosti: kolesarjenje, smučanje, plezanje slapov, pohodništvo, učenje na univerzah, padalstvo, sankanje, tek na smučeh, adrenalinski park Area 47.
Znamenitosti: Univerze, alpski živalski vrt v Innsbrucku, za več info na http://www.innsbruck.com/. Gradovi in samostani po vsej deželi.

Vodnički :  vse dodatne informacije o plezanju najdete na:3 komentarji:

 1. nice! :) še mene je prijel, da bi šla ...

  OdgovoriIzbriši
 2. U super opis. Ej Klemen a maš mogoče vodniček za Korziko - balvani?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala, imava vodniček za Korziko, ampak ne za balvane.

   KOrzika je super poleti, !

   Izbriši